Tips & Tricks: Calatoria cu trenul in Italia

Pentru ca in busuri nu ma simt mereu ok (de data asta cele 3 curse scurte – a se citi transferuri – cu busul nu mi-au produs prea multe neplaceri), prefer trenul. Iar cand am descoperit ca Italienii au si linii de mare viteza am fost si mai fericita. Dupa ce am mers cu RailJet pe ruta Budapesta – Viena, voisem sa mai incerc un serviciu similar.

De mentionat ca am circulat doar cu TrenItalia si Circumvesuviana (despre ei in alt articol).

Bilete si tipuri de tren

Biletele pentru TrenItalia le puteti lua online. Sau din agentie din Italia. Singura diferanta e ca veti plati comision de 2-3 euro / bilet atunci cand luati din agentie. Si da, in fiecare agentie exista cel putin o persoana care vorbest Engleza. Le mai puteti lua si de la noi din agentiile CFR si veti plati un comision aferent. Pentru toate trenurile se elibereaza si bilete normale dar exista si varianta ticketless.

Pentru Frecciargento veti primi un PNR (asta fiind varianta ticketless). Fix asa ii zice si daca vi se pare cunoscut…well, este fix ca si cel de avion. Puteti sa aratati doar PNR-ul controlorului sau puteti sa il aratati printat. Veti primi locuri si nu mai trebuie validat biletul.

Idem pentru trenurile InterCity. Nu mai trebuie sa validati biletul.

Cand e vorba de regioanle, aveti de lucru nitel. Biletele TREBUIE validate (este o cutie verde pe peron care stanteaza data si ora). Validitatea biletului este de max 6 h si in acest interval puteti lua ORICE tren (regional) pe ruta respectiva (care uneste cele doua orase de le aveti pe bilet).

Cu Frecciargento am circulat cu max 252 km/h (da, stiu , super fata de Romania); iar cu Intercity ceva mai incetut. Dar cand mergi de pe o coasta pe alta in 3 h parca iti vine sa lasi banii pe astfel de trenuri.

Pentru trenurile Frecciargento, aveti nevoie de PNR pentru orice modificari. Fix ca si in cazul avioanelor, veti plati o taxa de schimbare si diferenta de pret.

Linia / Peronul in Italiana se numeste “Binario”. Anunturile pentru regionale sunt doar in Italiana; pentru Intercity si Frecciargento, anunturile sunt si in Engleza.

Experienta noastra

Mi-au placut trenurile Intercity si Frecciargento, dar am avut nitele emotii cu validarea biletului regional folosit. M-a ajutat o doamna in gara si apoi am aflat ca indiferent de ruta pe care merge trenul, daca pe bilet scrie cele doua orase intre calatoresti, totul este ok.

Absolut toti – de la oameni de pe peron la controlor- au fost draguti cu noi. Evident, ne-am chinuit sa vorbim pe limba lor. In agentie am vorbit in Engleza fara nici o problema.

Advertisements

One thought on “Tips & Tricks: Calatoria cu trenul in Italia

  1. Pingback: Pe unde am umblat in 2014 | prinarad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s