Lucruri GRATIS de facut in Atena

Atena este , de departe, orasul meu favorit. M-am indragostit iremediabil de ea in Martie 2012 cand am stat acolo o saptamana. Imi doresc foarte mult sa ma intorc acolo si sa stau mai mult…sunt multe lucruri de facut – daca nu gratis, atunci ieftin – , mancarea este dementiala, iar oamenii sunt minunati. In plus, am ratat cateva muzee si site-uri istorice data trecuta, asa ca am motive numai bine sa ma intorc.

Dar in acest articol voisem sa vorbeste despre ce se poate face gratis in Atena.

1. Viziteaza site-urile istorice majore: Libraria lui Adrian, Acropole, Agora Greceasca, Agora Romana, Kerameikos, Templul Vanturilor, etc

DSC_0360_edited

Pe timpul iernii, Nov 1 – Mar 31, site-urile istorice de stat pot fi vizitate pe gratis in fiecare duminica. Din experienta va spun ca nu veti putea sa le vizitati pe toate in aceeasi asa, ca ca alegeti. Noi am fost lunea la Agora Greceasca (pentru ca era deschisa), iar Kerameikos l-am ratat. Am vazut insa Acropole, Agora Romana, Templul lui Zeus, si un muzeu mic despre mestesuguri. Cel mai mult timp l-am pierdut pe Acropole, bineinteles. Muzeul Acropolelui poate fi si el vizitat in aceste zile speciale.

2. Schimbarea garzii in fata Parlamentului

Schimbare garzii in piata Syntagma se poate vedea pe gratis. Insa, acest lucru se intampla doar Duminica la 11 a.m. Peste saptamana, puteti vedea schimbarea de garda, tot gratis, in fata locuintei presedintelui (aflata in spatele Parlamentului, pe drumul spre Gradinile Nationale)

3. Plimbare in Gradinile Nationale

Daca mergeti in Atena vara veti avea nevoie de o pauza de respiro iar acest loc este perfect. Daca vara va ofera o ocazie buna sa scapati de poluarea de pe marile artere, iarna este locul ideal sa mergeti daca vreti sa fiti voi…cu voi. Cel putin in martie noi am prins gradinile aproape goale.

4. Hai la piata

Monastiraki Flee Market (un fel de Obor d-al lor) este locul unde poti pierde ore printre tarabe. Nu e gratis daca vrei sa si cumperi ceva, dar va asigur ca veti gasi chestii la 1-2 euro, asa ca puteti sa va luati tot felul de suveniruri mai mult sau mai putin chicioase (eu am luat un inel pe care il mai am).

5. La plimbare prin Anafiotika

DSC_0363_edited

Undeva in Upper Plaka si imediat “sub” Acropole e o zona care nu pare sa aibe ce cauta in capitala Greciei…ci mai degraba pe o insula. Ii spune Anafiotika de la cei care au inceput sa constuiasca aici (veniti de pe insula Anafi, din Ciclade). Stradute mici, case albe cu obloane colorate, flori si multe…pisici. Oportunitati foarte foarte multe de poze.

6. Vizitati Muzee

Urmatoarele muzee pot fi vizitate pe gratis tot timpul anului:

  • Muzeul instrumentelor muzicale populare (1-3, Diogenous Str., Plaka)
  • Muzeul Cailor Ferate (4 Siokou Street)
  • Muzeul Razboiului (2, Rizari Street & Vasilissis Sofias Avenue)
  • >Muzeul Copiilor (14, Kidathineon Street)
  • Galeria de Arta Municipala (51 Piraeos Street)

7. Vizitati Catedrala Mitropolitana

Undeva intre strata pedestriana Ermou si Monastiraki veti gasi Catedrala Mitropolitana, o cladire ce dateaza din 1842. Cand am fost noi era in renovare (ca urmare a unui cutremur din anii precedenti) dar se putea vizita.

8. Plimbare in Plaka

Plaka este cea mai cunoscuta si populara zona a Atenei. Gasiti aici shoppuri cu …de toate, dar mai ales suveniruri si haine, cafenele, restaurante si cam tot ce va doriti de la o zona turistica. Zona nu este sufocanta iarna dar nu stiu care e situatia vara (probabil multi turisti).

9. Tur gratis* pe jos al orasului

Am avut ocazia sa fac un tur gratis al orasului cu Paul, un ghid minunat. Turul a durat ceva peste doua ore, dar ne-am intins apoi la o cafea si povesti cam tot pe atat. Mi-a placut ca am putut intreba orice si am aflat foarte multe despre oras, istoria sa, mitologie si greci, in general.

Voi ce altceva mai stiti de facut gratis in Atena?

Nota: desi nu e obligatoriu sa platiti nimic ghidului, este considerat e bun simti sa dati un tip (5 euro)

Advertisements

One thought on “Lucruri GRATIS de facut in Atena

  1. Pingback: Intrebari $ Raspunsuri: Turism | prinarad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s