Greseli ce NU trebuie facute atunci cand calatorim

Imi place foarte mult sa calatoresc. Fug din Arad cand am ocazia, fie ca ies doar pentru o zi in apropierea orasului, fie ca plec o saptamana peste granita.

Azi am avut ocazia sa dau nas-in-nas cu multe articole despre greselile pe care le facem atunci cand calatorim. Spre norocul meu, am facut doar una (dar mare cam cat o zi de post)…dar , niciodata nu se stie.

Asadar, iata o lista cu cateva greseli pe care sa NU le faceti atunci cand calatoriti:

NU verifici data, ora si detaliile zborului inainte sa rezervi pe net

Din graba sau din neatentie, ai uitat sa verifici inainte de a rezerva un bilet, data si ora plecarii. Dupa ce ai facut rezervarea, realizezi ca trebuia sa pleci cu o zi inainte/dupa…ooops

Este o greseala a incepatorului si a grabitului, iar regula este clara: inainte sa apesi butonul de rezervare, verifica inca o data data plecarii, ora zborului, aeroportul si , mai ales , daca ajungi la timp pentru a folosi transportul public spre hotel , dar si ora la care poti face check in la hotel.

De asemenea, nu uita sa faci check in pe site-ul liniei aeriene cat de repede poti! Asa vei fi informat/a despre modificarile aparute (in caz ca apar, evident). TripIt (pro, adica platit) ofera si el monitorizarea zborurilor (dar atentie, nu pentru toate liniile aeriene).

NU amana o vacanta pana rata de schimb a valutei devine favorabila

Sigur, cativa lei de aici, altii e dincolo, se aduna, dar nu amana plecarea undeva pentru ca Euro este foarte scump. In August 2008, am mers in Vienna cand era foarte mare rata de schimb si m-a costat toata “afacerea” cam mult. Insa nu regret pentru ca nu stiu cand mai am ocazia sa ma duc.

NU anula cardul (Debit/Credit) de pe care ai facut o rezervare

Alege un card pe care il vei folosi doar pentru rezervari online. Asa stii ca nu platesti prea multe comisioane si te folosesti doar de acel card intr-un anumit scop. Daca il anulezi inainte e o plecare, pierzi rezervarea.

NU pleca la drum cu masina fara sa o verifici amanuntit

Fie ca e masina inchiriata, fie ca e propria masina, nu pleca pana nu verifici macar lucrurile elementare. Ai grija sa fie roata de schimb in portbagaj si sa ai trusa de prim ajutor cu tine (inclusiv triunghiul reflectorizant).

Cand inchiriezi o masina, ai grija sa verifici, inainte sa semenezi contractul, terminii impusi de companie.

NU crede ca iarna totul va merge struna
Daca nu e neaparat nevoie, nu pleca la drum iarna. Da, unele destinatii sunt ieftine acum, dar chiar vrei sa ramai prin aeroporturi?! Primavara si toamana este ieftin sa calatoresti, iar riscurile sunt mai mici.

NU toate hotelurile de pe plaja sunt la fel
Citeste cu atentie descrierea hotelului. Mergi pe TripAdvisor si citeste reviews. Cauta pe forumuri. Documenteaza-te. In multe tari , doua hoteluri de 3 stele nu vor avea aceleasi servicii sau conditii, iar faptul ca sunt pe plaja nu inseamna ca neaparat iti vor fi pe plac.

NU uita sa cumperi o harta
Fie ca downloadezi o harta (la zi) inainte de plecare, fie ca o cumperi cand ajungi, trebuie sa ai o harta la tine. Nu te baza pe GPS-ul din telefon.

NU lasa impachetatul pe ultima zi
Stiu, ai altele de facut, dar nu lasa impachetatul pe ultima zi. Vei uita ceva, cu siguranta. Listele sunt excelente sa te asiguri ca nu lasi nimic acasa (din ce e important).

NU uita sa verifici preturile de la destinatie
Greseala mea cea mare din vara lui 2011: inainte de a merge la Budapesta nu am verificat preturile de acolo. Rata de schimb nu se “alterase” prea rau, dar preturile crescusera si de trei ori. Rezultatul? Dupa 3 zile facem planuri cum ne impartim banii. Am venit acasa cu o zi mai repede si in ultima zi am facut maratoane (da, pe jos) prin Budapesta.

NU uita sa ai buletinul, pasaportul si permisul auto la zi
Ai grija ca documentele tale de calatorie sa nu fie expirate. Vei risca sa te intoarca din drum la aeroport sau vama, sau nu vei putea inchiria o masina.

NU crede ca merge internetul peste tot (si mai e si gratis)
Daca ai obisnuinta sa iti pui pe email copii dupa documentele de calatorie si copiile rezervarilor de la hotel, in ideea ca “oricum am net unde merg”, s-ar putea sa ai probleme. Mari. Asa ca , obisnuieste-te sa porti copii “reale” ale documentelor (iti vor fi de folos daca le pierzi pe cele adevarate si ai nevoie de inlocuitor de la ambasada) si o copie a itinerarului (cu adresele , nr de telefon ale hotelurilor, etc).

NU purta bijuterii scumpe cand calatoresti
Sigur, inelul de logodna si verigheta sunt bijuterii care nu le vei da jos de pe deget, dar nu iti cara dupa tine colectia de inele de aur (platina, etc) cand mergi undeva. Nu vrei sa scrie pe tine “jefuieste-ma, am bani!”. La fel de important e sa nu lasi telefonul si camera foto la vedere. Stau bine in rucsac. Camera o scoti cand faci poze.

Nota: post publicat initial in 17 Nov 2011, republicat in 4 Ian 2012 si ulterior, cu adaugiri, in 9 Mai 2013..

Advertisements

3 thoughts on “Greseli ce NU trebuie facute atunci cand calatorim

  1. Pingback: Masuri de siguranta atunci cand calatorim | prinarad

  2. Pingback: Avion, tren, autobuz, feribot..ma doare capul! Dar ce aleg? | Prin Arad

  3. Pingback: Vin Sarbatorile. Ce nu trebuie sa facem cand calatorim? | Prin Arad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s