De la Straja la Arad pe la obiective turistice

Cel mai important “obiectiv” al iesirii noastre la Straja a fost vizitarea site-urilor importante de pe drum. Daca la dus am mers pe la Ulpia Traiana Sarmizegetusa , la intors ne-am propus macar Castelul Corvinilor si Cetatea Devei. Voisem sa mergem pe la Sarmizegetusa Regia dar a plouat si citisem ca drumul e nitel cam “neprietenos” cu masinile cu garda mai jos…asa ca am decis sa nu ne riscam. Si Geoparcul Dinozaurilor din Hateg era in plan, dar pe vreme ploioasa am decis sa il abandonam.

Castelul Corvinilor

DSC_3358

DSC_3385

Am vrut de multicel sa ajung aici si facusem sapaturi cum se poate ajunge fara masina din Arad (cam greu). Asadar , acum am profitat. Am facut un detour prin oras sa scoatem bani de la ATM (pentru ca in Hateg ATM-ul de la sediul BRD era oprit pe motive tehnice) si am mers la castel (multumita GPS-ului nu ne-am pierdut pe drum).

Intrare 20 lei / adult. Taxa foto 5 lei (DOAR pentru camere foto; daca faci cu telefonul nu platesti taxa). Castelul a fost destul de plinut de turisti. Ceea ce, sincer, m-a bucurat. Cum sunt fascinata de castele, mi-a placut…absolut tot, insa sala Dietei si sala Cavalerilor au fost cireasa de pe tort. Sunt cateva zone neaccesibile turistilor. De aici am plecat cu un magnet si o clepsidra.

Cred am stat mai bine de o ora prin castel. E fain ca poti urca si pe zid unde privelistea este superba (daca faci un efort sa nu te uiti spre chestiile industriale).

Castelul este foarte bine intretinut. Se pregatea un photoshoot cand am fost noi si am inteles ca aici se fac si nunti.

Cetatea Devei

DSC_3399

DSC_3402

Am trecut de nenumarate ori pe langa ea (cu trenul) dar nu am mers in Deva special sa o vizitam. Acum ne-a fost in drum si cum eram cu masina…hai sus. Am lasat masina undeva in apropiere de una din urcarile spre cetate , am facut popas sa mancam ceva, am mai stat putin si apoi am luat-o pe poteca in sus. Pe drum, am vazut floricele de primavara si copaci infloriti. Si ni s-a facut destul de cald.

Cetatea este in reparatii din ce am vazut si accesul pentru public e limitat , insa e gratuit. Am facut poze si apoi a inceput sa ploua asa ca am luat telecabina la intors (6 lei / adult).

M-a mirat cat de mult s-a pastrat din cetate si abia astept sa mai renoveze din ea , poate poate deschid si alte zone pentru turisti.

Bonus: drumul Hateg – Hunedoara

DSC_3355

Pe undeva pe dealuri si printre paduri e un drum intre Hateg si Hunedoara, extraordinar de prost marcat (fara indicatoare) dar absolut superb. Ne-a placut atat de mult incat am decis sa revenim pe acest traseu candva curand.

Advertisements

5 thoughts on “De la Straja la Arad pe la obiective turistice

  1. Mersi de informatii. Cred ca uitam destul de mult sa mergem sa vizitam si sa facem excursii de genul acesta, ocupati fiind cu “viata de zi cu zi”. Mersi ca ne-ai adus aminte ca nu ai nevoie decat de vointa si o zi libera :)

  2. Castelul Corvinilor imi place si mie foarte mult, o sa revin, mi-am promis atunci in 2010 :)
    La Deva nu am urcat niciodată, desi am trecut de zeci de ori pe acolo, poate reusesc anul acesta :*

    • Da, tare ma bucur ca am urcat la Deva. Nu o facusem si e impresionanta cetatea. La Soimos nu am mai urcat pe baza de ploaie ca altfel urcam si acolo (desi am fost ultima data in 2011).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s