Turul Parlamentului Ungariei

Am reusit, intr-un mare final, sa vad si Parlamentul din Budapesta pe interior. Stiam de tururile organizate gratis pentru cetatenii din Uniunea Europeana (si cetatenii Maghiari) inca din 2007 dar desi mai fusesem de atunci de 3 ori in capitala Ungariei , nici cum nu am reusit sa ajung la tur. De data asta mi-am promis sa nu il mai ratez asa ca duminica, 30 dec 2012, am mers sa ne interesam cum sta treaba. Am aflat ca luni , 31 dec 2012, ar fi bine sa ne prezentam la ora 8 a.m. la casa de bilete sa luam biletele pentru turul din aceeasi zi (la 10 a.m. , 12 p.m. si 2 p.m. sunt tururi in Engleza).

DSC_3215_edited

Asadar luni, destul de cheauni de somn, fara cafea la bord – ca de mancat nu se punea problema la ora aia – am facut ochi inainte de 8 a.m. si pe la 9 eram la Parlament. De la Keleti pu. am luat linia 2 de metro (rosu) pana la Kossuth Lajos ter (de acolo doar traversezi drumul si mergi prin fata Parlamentului pana dai de o coada…acolo astepti pana te lasa paza sa intrii la bilete).

Am asteptat si noi vreo 1/2 h si intre timp am intrat in vorba cu doua domnisoare din USA. Apoi am luat biletele si mai aveam vreo 2 ore si ceva de omorit prin oras pana la tur. Am mers pe la piata de Craciun, am urc in turn la Basilica Sf. Stefan, am apucat sa si mancam (apropo: cafeaua e oribila la Subway dar la ora aia nu era nimic altceva deschis in zona; deh era 31 dec!).

Inainte de 12 p.m. am ajuns la Parlament si imediat dupa aceea ne-a luat in primire ghidul de Limba Engleza, cu o Engleza destul de ciudata (cu accent puternic Maghiar) asa ca mi-am dat seama cat voi intelege din prezentare (logic, nu tot!)

DSCF0580_edited

DSCF0586_edited

DSCF0598_edited

Parlamentul are 96 m inaltime, ca si Basilica Sf. Stefan de altfel si este construit simetric, impartit in 2 zone care contin fiecare acelasi tip de camere. Are in total 691 camere dar probabil in jur de 12 se vad in timpul turului. Tur care tine cam 30 min desi se pierde o ora cu tot cu asteptatul dupa ghid, trecutul de securitate (cam ca la aeroport) si asteptatul dupa grup la plecare.

Am vazut si coroana regala, care apropo: nu a fost purtata niciodata de nici un monarh; este doar simbolul statului maghiar. Este pazita de doua garzi care executa miscari interesante cu sabia la fiecare 5 minute fara sa le pese daca e cineva in zona. Un participant la tur (mic si mai galbior) a fost tras din zona garzilor ca nu cumva sa ajunga sushi.

Pacat insa ca la tur sunt foarte multe persoane si daca esti mic (ca si mine! 158 cm nu e o inaltime mare) nu prea vezi nimic si nimeni nu se inghesuie sa te lase in fata. Am vazut sala de plen, camera unde se sta la povesti cu presa, dar si alte incaperi interesante.

Per total a fost o experienta ok dar nu pot spune ca am ramas foarte impresionata . Cladirea arata imens din exterior dar in afara de scara principala si domul imens, altceva nu te frapeaza, ba chiar unele incaperi par mici. Peste tot in Parlament este aplicata foita de aer, iar unul dintre covoarele imense sunt facute in Ungaria. Statuile regilor maghiari domina incaperea unde se afla coroana.

Am observat peste tot in Budapesta cat de mandri sunt de trecutul lor si mai ales de “expozitia mileniului” pentru care a fost construit atat Parlamentul cat si cladirea unde se afla acum Muzeul Transporturilor, alaturi de multe alte cladiri si bulevarde importante.

Advertisements

8 thoughts on “Turul Parlamentului Ungariei

 1. Pingback: Ce putem face in Budapesta…cand ploua | prinarad

 2. Hello, chiar se fac tururi gratis pentru cetatenii UE? Eu am fost in excursie in decembrie la targul de Craciun Budapesta 2012 iar agentia de turism cu care am fost ne-a introdus in program un astfel de tur la 3700 Ft /adult grup de 25 de persoane. :-)

  • Daca mergi tu singurica de capul tau e GRATIS pentru cetatenii UE; dar daca mergi cu grup organizat de agentia de turism atunci e pe bani. Ma gandesc ca voi ati parte de nitel mai multe explicatii :)) si poate un ghid cu ceva mai bune cunostinte de limba Engleza?
   Eu nu calatoresc decat independent, nu am fost nicaieri prin agentie de turism.

   • Aha, ms. Da,da am fost organizat, am iesit un pic mai ieftin desi a fost un tur de forta, dar eu nu refuz o excursie in Budapesta niciodata…Stiu ca independent esti mai in largul tau.

   • Independent faci ce vrei si overall iesi mai ieftin. Poate iti da agentia o oferta buna cazare + transport, dar te trezesti ca te rupe la altceva. De 5 ori am fost in Budapesta pana acum, e drept ca e la 4 h de noi cu trenul :)

  • Pe afara pare (si e ) imensa…pe interior doar doua zone mi-au dat feeling-ul ala…in rest mi s-a parut relativ micut. Si sa ne intelegem: NU am vizitat Casa Poporului din Bucuresti, care e ceva mai maricica :)

 3. Pingback: 5 zile in Budapesta – idei | prinarad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s