Ce e cu Babele astea?

Duminica, bunica mi-a adus aminte sa imi “aleg baba”. Ca si cum nu ar stii ca in fiecare an aleg data de 5. E un fel de “standard” la mine. [nu va plictisesc cu motive, stati linistiti]

Dar totusi ce e cu babele astea?

Pe langa 1 martie si 8 martie care dau fiori reci tututor masculilor din tara asta, primele zile din martie au un statut aparte. Copii, fetele si mai ales femeile isi aleg o zi intre 1 si 9 martie pe care o numesc “baba mea”. In ziua cu pricina se urmareste vremea. Daca este o vreme insorita si senina se anunta un an bun si linistit. Pe de alta parte, o baba mohorata si ploioasa anunta un an plin de necazuri si suparari. [Side note: la ce an a fost 2010 bag sama ca 5 martie 2010 a fost mizerabil. Ca eu nu imi mai aduc aminte…]

Nu in mod surprizator aceste zile sunt legate si de legenda babei Dochia. Aceasta era o femeie cam rea la suflet. Intr-un din zilele de sfarsit de iarna, baba si-a trimis nora la cules de fragi , pe munte, desi afara era inca frig si zapada. Cu ajutorul lui Dumnezeu [o minune] fata s-a intors acasa cu fragi si neatinsa de frigul iernii. Baba a crezut ca venise primavara si a inceput sa urce cu oile la munte. Si-a luat 9 cojoane iar cum Martie incepuse cu cateva zile blande, baba a aruncat cate un cojoc in fiecare zi. Insa dupa ce a dat jos si ultimul cojoc, a venit din nou o zi rece si baba a inghetat impreuna cu oile sale.

Ati urcat la Babele in Bucegi? Daca da, atunci legenda spune ca acelea ar fi baba Dochia transformata in stana de piatra cu tot cu oile sale.

Later Edit Martie 2016:

Am facut ulterior cateva “sapaturi” (aka research) si am aflat ca , de fapt, Baba nu ti-o alegi ci este determinata de ziua nasterii. Asadar, baba mea e 5 pentru ca sunt nascuta in 5. Daca ai zi de nastere din 2 cifre, faci suma .

Exemplu: zi de nastere 10 => 1++0 = 1 Baba este in 1 Martie ; sau zi de nastere 28 => 2 + 8 = 10 => 1+ 0 = 1 Baba este tot in 1 martie.

Diverse surse sugereaza ca ambele metode ar fi “acceptate” in alegerea babei, atat cea “aleatorie” cat si cea pe baza datei de nastere.

Advertisements

One thought on “Ce e cu Babele astea?

  1. Pingback: Zilele Mosilor sau Mucenicii | Prin Arad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s